Stadscultuurprijs Sittard-Geleen 2016 voor cartoonist Joep Bertrams

Stadscultuurprijs Sittard-Geleen 2016 voor cartoonist Joep Bertrams

11-09-15 asielbeleid rutte2 kopieDe keuze voor de cartoon als discipline voor de Stadscultuurprijs  werd door de organiserende Stichting Fritschy-prijs gemaakt ruim vóór de gewelddadige gebeurtenissen op de redactie van Charlie Hebdo, niet alleen om de maatschappelijke waarde van de cartoon te belichten, maar ook de kunstzinnige. “Als er onder de tien genomineerden één is, wiens cartoons die waarden het beste tonen, dan is het Bertrams, “ aldus een jurylid . “We hebben hem niet gekozen uit gemakzucht -hij had tenslotte al vorig jaar de Inkspotprijs voor de beste politieke cartoon gekregen – maar simpelweg omdat we hem de beste vonden.”

“ Als geen ander weet Bertrams in één beeld, niet alleen een bijtend commentaar op een verschijnsel of persoon te leveren, maar een heel verhaal te vertellen, in zijn cartoon Asielbeleid Rutte II bijvoorbeeld: het glunderende jongetje Rutte dat zijn ,aangepast, hobbelpaardje berijdt, zijn speeltje , het tweede kabinet Rutte, trots presenterend aan het publiek – Kijk mij eens, en ik heb de teugeltjes stevig vast! – schijnbaar/blijkbaar  niet beseffend welke desastreuze  gevolgen het in gang zetten van zijn paardje heeft op het asielbeleid.

De suggestieve kracht van zijn tekeningen zijn zo kunstig gelaagd, dat ze niet in een enkele zin te vatten zijn en daarmee vaak  ook voor licht verschillende interpretaties vatbaar zijn. Daarin schuilt hun kunstzinnige waarde, zoals de maatschappelijke in het op scherp stellen van het becommentarieerde verschijnsel, waardoor het uitdaagt tot discussie en gesprek.”

De Fritschy-prijs, een bedrag van 5000,- euro, plus een tentoonstelling van het werk van de genomineerden en een begeleidend boekwerk, wordt uitgereikt aan Joep Bertrams op 9 oktober dit jaar in het Mariapark te Sittard, een voormalige gebedsplaats voor pelgrims, nu in gebruik als tentoonstellingsruimte. Daarnaast ontvangen de cartoonisten Paul Kusters en Ruben Oppenheimer een eervolle vermelding met de uitreiking  van  een bronzen beeldje  van kunstenaar Sander Sinko.

11-09-15 asielbeleid rutte2 kopie
Asielbeleid Rutte II – Joep Bertrams

 

Delen: